Bir Bozcaada Yazısı

Bir Bozcaada Yazısı

Ülkemizde kıyı şeridi uzunluğu 1 km.’nin üzerinde olan 159 ada mevcut. Bozcaada da bunlardan biri ve en büyük üçüncüsü.

Türkiye’nin en büyük 10 adası ve büyükleri sırasıyla;

  1. Gökçeada / Alanı: 279 km2 / Kıyı şeridi: 92 km
  2. Marmara Adası / Alanı: 117 km2 / Kıyı şeridi: 72 km
  3. Bozcaada / Alanı: 36 km2 / Kıyı şeridi: 34 km
  4. Uzunada / Alanı: 25 km2 / Kıyı şeridi: 31 km
  5. Alibey (Cunda Adası) / Alanı: 23 km2 / Kıyı şeridi: 28 km
  6. Paşalimanı / Alanı: 25 km2 / Kıyı şeridi: 40 km
  7. Avşa Adası / Alanı: 21 km2 / Kıyı şeridi: 27 km
  8. İmralı / Alanı: 10 km2 / Kıyı şeridi: 19 km
  9. Karaada / Alanı: 7 km2 / Kıyı şeridi: 20 km
  10. Kekova / Alanı: 6 km2 / Kıyı şeridi: 19 km

Son 7 yıldır yaz tatillerimin bir haftasını, her yıl daha da kalabalıklaşan Bozcaada’da geçiriyorum. Bozcaada’ya gelmenin öncelikli nedeni adanın kendisinden ziyade buradaki Çapraz Tatil Köyü. Burası adada kendi kumsalı, havuzu, restoranı, at çiftliği… olan tek mekan. Özellikle çocuklu aileler için ideal bir yer. Ev ortamı sunan, güler yüzlü personeli ile ziyaretçilerini hemen sarmalayan bir yer.

İlk dönemlerinde Lefkoris denilen, daha çok Tenedos olarak bilinen ada uzaktan bakıldığındaki boz görüntüsü nedeniyle Lozan Antlaşmasından sonra Bozcaada olarak bilinir hale gelmiş.

Ezine’ye yakınlığı, zeytin bölgesi olması ve ada olması nedenleriyle en kaliteli peyniri, zeytin/zeytinyağını ve balığı burada bulmanızı gerektirir. Ne yazık ki adadaki restoranların ve satış yerlerinin tamamını bu başlıklar altında ortalama kalitenin altında bulduğumu eklemeliyim.

Bozcaada’nın şarap markaları: Corvus, Amadeus, Talay, Çamlıbağ (Yunatçılar), Ataol, Gülerada. Bunlar arasında en bilineni Corvus. Ancak; fiyat-kalite anlamında en önde geleninin Amadeus olduğunu düşünüyorum. Amadeus, Avusturyalı Oliver Garaeis’in adaya aşık olması sonucu üretimine başladığı bir şarap markası.

Adadaki şarap üreticilerinin ada dışından da üzüm getirerek şarap yaptıklarını da ayrıca söylemekte fayda var. Örneğin; Corvus’un öküzgözü şarabı gibi. Bu da şarabın şato şarap özelliğini kaybetmesine neden oluyor.

Bozcaada’ya özgü tarım ürünlerinden benim dikkatimi çekenler: adanın mükemmel domatesi, üzümü, kekiği ve dutu Domatesinin güzelliği ve kalitesi nedeniyle de Bozcaada’nın domates reçeli ünlü hale gelmiş. Mardin’li Cercis Murat Konağı’nın dondurma ile servis edilen domates tatlısının hem dondurması hem de domatesi güzel olan bu adada; ticarileşen ürünlerin lezzet ve yaratıcılıkla buluşamamasının bir göstergesi olması oldukça üzücü.

Bozcaada Plajları; Ayazma (en ünlüsü, büyük ve güzeli), Habbele, Mitos ve Akvaryum Koyu. Her biri ayrı güzel. Ancak; altyapı yetersizliği nedeniyle konfora ve lükse alışmış turistler için deniz dışında her biri hayal kırıklıkları sunabilir. Dikkatli olmanızda fayda var. Ayazma Plajı hem büyüklüğü hem de bilinirliği nedeniyle 2 restorana ve sahipliği yapıyor: Koreli ve Vahit’in Yeri. 4-5 yıl önce olsa; mükemmel yemekleri ile bu mekanları överdim. Bugün bu yerler için karnınızı doyurabileceğiniz mekanlar olduklarını söyleyebilirim.

Unlu Ürün Satan Yerler: Çiçek Pastanesi (doğal dondurması -incir ve karadut- ile özellikle badem lokumu mükemmel), Veli Dede Fırını, Hemşin Fırını. Veli Dede aynı zamanda zeytinyağı da satıyor. Ürünleri hijyen ve ambalaj olarak oldukça iyi, lezzet olarak ise idare eder düzeyde; ancak fiyatları kalitesinin oldukça üzerinde. Ben de zeytinyağı işinde başarılı olunca unlu mamullere de yönlenmiş gibi bir izlenim oluşturdu.

Ada Restoranları: Hasan Tevfik, Mavi Beyaz ve Sandal ile Ayazma’daki Koreli ve Vahit’in yeri. Hasan Tevfik’i kendi adıma diğerlerinin önüne koyabilirim. Fincan böreği, zeytinyağlıları ile özellikle Çanakkale’den getirdiği peynir helvası cezbedici derecede güzel, fiyatları ise ucuz olmasa da adaya göre makul sayılabilecek bir seviyede.

Uğramadığım, ancak bu yıl yeni açılan ve dikkatimi çeken bir başka mekan da Bo’boz Sandviç oldu. Öğle yemeğini bir şeyler atıştırarak geçirmek ya da plaja gitmeden önce yanınıza alacak yiyecek bir şeyler yaptırmak için güzel bir alternatif.

Çapraz Tatil Köyü’nün yemeklerinin tüm saydığım mekanların oldukça üzerinde olduğunu gördüğümüz için; bu yıl Hasan Tevfik dışındaki diğer restoranlara gitmediğimizi not etmeliyim.

Gezilebilecek Yerler: Adanın merkezinde gece gündüz açık olan kitap fuarı, adanın ara sokakları, Çarşamba günleri ada merkezinde kurulan yerel pazarı (ada yerlilerinin kendi yaptıkları keçi peyniri, reçelleri ve yetiştirdikleri ürünlerini bulabilirsiniz), üzüm bağları, rüzgar santrali/güllerinde gün batımı, ada merkezindeki Çınar Altı Cafe’de çay, ada çayı ve tavla keyfi, minik dükkanlarda yapabileceğiniz alışverişler, sanat atölyeleri, kurulan açık hediyelik eşya pazarı, şarap dükkanları vs ilk aklıma gelenler arasında.

Bunun yanı sıra; oldukça küçük olan ve yaklaşık yarım saatte gezilebilen Bozcaada müzesini de ziyaret edebilirsiniz. Müze ziyaretçilerine adanın eski fotoğraflarıyla birlikte şarap yapımında kullanılan tarihi ekipmanları da görme imkanı sunuyor. www.bozcaadamuzesi.net

Bozcaada Kalesi; küçük adanın büyük kalesi. Adadaki en bu büyük mimari yapıyı feribotla adaya yaklaştığınızda hemen fark ediyorsunuz, ancak adaya indiğinizde en azından ben de gezme hissi uyandırmadı. Orijinal haline yakın bir görünümü olan kalenin içi hemen hemen tamamen boş. Ada merkezinde kaşıkçı elması gibi duran böyle bir yapının adaya ve adanın tarihine değer katacak bir şekilde kullanılmaması üzücü.

Ada merkezini ve tüm ara sokakları 2-3 saat içerisinde gezilebileceğinizi söyleyebilirim. Adanın en büyük sorunun ise ada merkezine yakın park yeri bulabilmek olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor.

Bozcaada Etkinlik ve Festivalleri: Geleneksel New Balance Koşusu (Mayıs ayı), Bağbozumu ile Yerel Tatlar Festivalleri (Eylül ayı) ve Ayazma Panayırı (26 Temmuz) ile dönemsel olarak sörf, caz, konser… etkinlikleri düzenleniyor.

Etiketler: Türkiye’nin Adaları, Bozcaada’da gezilecek yerler, Tenedos, Lefkoris, Bozcaada’da ne yapılır?,

Yorumlar