2017 Yılı 2. Çeyrek Büyümesine İlişkin Notlar

11 Eylül’de  2.çeyrek GSYİH büyüme rakamı açıklandı. TUİK verilerine göre; 2017 yılının hem ikinci çeyreğinde hem de yılın ilk yarısında Türkiye ekonomisinin %5.1 oranında büyüdüğü görülüyor.

%5.1 oranındaki büyüme oldukça yüksek ve tatmin edici bir büyüme. Devletin açıkladığı veriler genelde biz vatandaşlar tarafından kuşkuyla karşılanır.

Buna karşılık kamunun (TUİK’in) açıkladığı verilere bakmadan da raporlanan büyüme verilerini birçok farklı göstergeden teyit edebilmek mümkün. Bu çerçevede aşağıda 2017 yılının ilk 6 ayı ile 2016 yılının ilk 6 ayının kıyaslamasını farklı göstergelere bakarak bulabilirsiniz.

 

Sonuç olarak; konut satışlarından, kart harcamalarına kadar hemen hemen tüm verilerin %5.1’lik büyümeyi doğruladığını görüyoruz.

 Cari fiyatlarla %15,8 büyümenin raporlandığı 2017 yılının ikinci yarısında kredi kartı harcamalarının da %16.1 oranında arttığı görülüyor.

Düşüş gözlemlenen tek temel gösterge otomobil satışları olarak karşımıza çıkmakta. Normalde yüksek vergiler nedeniyle daha büyük oranda gerilemesi beklenecek otomobil satışlarındaki gerileme bile %8.6’da kalmış.

Cari fiyatlarla 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde GSYİH büyüklüğünün 1,384 Milyar TL olarak gerçekleştiği görülüyor. 2017 yılında Kredi Garanti Fonu (KGF) kanalıyla piyasaya 214 Milyar TL kredi verildiğini görüyoruz. Bu da GSYİH’nın %15.5’ine denk geliyor.

Aynı dönemde bankacılık sektöründeki toplam kredi büyümesi ise %22 oranında gerçekleşmiş.

Tüm bunları dikkate aldığımızda GSYİH’daki büyümenin KGF ve büyüyen kredi hacmi ile finanse edildiği görülüyor.

Mevduat hacmindeki büyümenin ise enflasyonla hemen hemen aynı düzeyde %9.2’de kalması, tasarrufların yerinde saydığını gösteriyor.

ÖTV indirimlerinin de başta beyaz eşya satışları olmak üzere büyümeye katkı sağladığı görülmekte.

Büyümenin nasıl olduğuna değil, ne oranda olduğuna baktığımızda her şeye rağmen yüksek bir milli gelir artışı sağlanmış. Büyümek güzeldir. Ancak, GSYİH büyümesinin ne kadar sağlıklı ve sürdürülebilir olduğu konusunda soru işaretleri mevcut.

214 Milyar TL’ye ulaşan KGF desteği ve ÖTV indirimleriyle desteklenen (örneğin beyaz eşyada %27’ye yaklaşan) büyümenin, bu koşullar altında %5’lerin çok daha üstünde olması gerekirdi.

Güçlü bir büyüme verisi gördük, ancak önümüzdeki dönemde büyümenin kalitesindeki soru işaretlerine dikkat etmekte fayda var.

12 Eylül 2017

 

 

 

Etiketler: GSYİH büyümesi,

Yorumlar